domingo, 20 de enero de 2008

TODO ES UNA BROMA

"Un noticiario es un formato para el entretenimiento, no para la educación, la reflexión  o la catarsis. [...] Allí se presentan noticias, no sólo fragmentos sino, además, sin contexto alguno, sin consecuencias, sin valor y, por lo tanto, sin seriedad esencial; es decir, noticias puramente entretenidas".

Amb aquestes paraules, el teòric de la informació Neil Postman descriu els informatius que milions de persones veuen cada dia arreu del món.

Massa cops he assentit a favor d'en Postman mentre en miro un. Les cares neutres dels presentadors informant sobre un genocidi. I la mateixa cara més tard per parlar d'una passarel·la de moda. Senzillament em reventa. I més quan aquest factor s'uneix amb una informació incompleta per falta d'imatges. 

Però aquest malestar no sempre apareix. Entremig d'aquests criadors de zombies culturals també trobo professionals que s'esforcen per oferir el màxim en el minut o dos que dura la peça informativa. Sense deixar de banda els mètodes per a captar l'atenció, és clar.

Després d'haver començat l'assignatura de taller de televisió, i de formar part del primer informatiu, l'afirmació que fa en Postman sobre els informatius de televisió, on assegura que "tot és una broma", ha fet un pas endarrera. No és fàcil fer un informatiu. Cal dedicar-hi moltes hores i esforços en equip. 

Pensar que totes les hores de treball, de tensió i de nervis han sigut per aprendre a gastar una broma a l'espectador em fa sentir com un drap brut inservible. La feina d'un periodista no és fer riure al receptor, com fa un pallasso, sinó informar-lo i donar-li unes eines perquè entengui millor el món que l'envolta. Ho podrem aconseguir?



2 comentarios:

Nuria Vega dijo...

jeje! muy buena la introducción. BAjo la vista y veo: mi primer fib...pero bueno, sí que estaba esto abandonado no???

Eulàlia Sánchez dijo...

q reivindicativa!!!!!!
m'encantes!
q guai melani! mencanta q ara un reblogguitzareu.
i aixi tindrem més contacte
Eis q ja torno!!!!